Mervetande #4

Det här är hårdrockens vanligaste ord

Av Anders Svensson. Bild: Istockphoto.
Spraktidningen.se 2016-08-25

Inget ord är så metal som burn. Och inget ord är så lite metal som particularly. Det konstaterar en amerikansk datavetare i ett blogginlägg efter att ha analyserat 222 623 hårdrockstexter.

Den som tycker att det börjar lukta hårdrock när texterna myllrar av substantiv som veinsbeastashesswordsorrow och soul har onekligen näsa för genrer. Samtliga är ord som förekommer betydligt oftare i hårdrockstexter än i vardagsengelska. När det gäller adverb som approximatelyparticularly och relatively är förhållandet det motsatta.

Bakom dessa slutsatser står en amerikansk datavetare som samlat låttexter från webbplatsen Dark Lyrics. Han har därefter jämfört texterna med en korpus över vardaglig amerikansk engelska. Värt att notera är att korpusen har några år på nacken – men det har även många av texterna.

Det mest överrepresenterade ordet i hårdrockstexter är burn. Ordet är 3,81 gånger vanligare i hårdrockstexter än i vardagsspråket. Siffran utgör enligt bloggaren ordets metalness.

Det mest underrepresenterade ordet är particularly. Ordets metalness är -6,47.

Högst läsbarhet har Twisted Sisters texter. De svåraste texterna är signerade Pig Destroyer. Svär mest gör Five Finger Death Punch.

En reaktion till “Det här är hårdrockens vanligaste ord”

  1. Jag tycker att statistiken är missvisande då den inte tar hänsyn till de ord som ALDRIG används. Jag antar att ”particulary” förekommer minst en gång i underlaget, det skulle vara intressant att se i vilket sammanhang.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s